Τετάρτη, Δεκεμβρίου 24, 2008

Σταθερά ερωτήματα.


Οπως κάθε χρόνο παραμονή Χριστουγέννων πήγα να ανάψω το καντηλάκι του Πατέρα.
Αναπαύεται μέσα στο δάσους κάτω από τον Υμηττό.
Τον πρώτο καιρό μου φάνηκε παράξενο να βλέπω το όνομά του πάνω στο μάρμαρο.
Υπέφερα ώσπου να καταλάβω ότι η τελευταία του κατοικία δεν ήταν η κρύα πέτρα αλλά εγώ. Ομως λόγια που είπε ξεπηδούσαν σε δύσκολες περιστάσεις της ζωής μου. Περισσότερο προσπαθούσα να καταλάβω πώς θα αντιδρούσε εκείνος σε ένα δίλημμα. Ακόμα και τώρα που όλα δείχνουν ότι τα πάντα έχουν μετακινηθεί από την θέση που κατείχαν για αιώνες ανατρέχω στην δική του στάση ζωής. Γιατί πόσα είναι άραγε τα σταθερά ερωτήματα που ταλανίζουν την ψυχή μας;
Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

8 σχόλια:

 1. Χρόνια πολλά Ντιάνα
  η ζωή και τα ερωτήματά της ...
  όσο πάει ο καιρός τόσο και πληθαίνουν....

  Μην τρομάζεις
  να τ' αγαπάς
  είναι το κίνητρό σου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Χρόνια Πολλά Μεριλάκι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "Υπέφερα ώσπου να καταλάβω ότι η τελευταία του κατοικία δεν ήταν η κρύα πέτρα αλλά εγώ"...νομίζω πως δεν χρειαζόταν να γράψεις κάτι άλλο.Να αντέχεις να θυμάσαι.Χρόνια πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αν η μάνα δίνει το Συναίσθημα Ιωάννη, ο πατέρας δίνει την Ιδέα. Να έχει άραγε αυτό καμιά σχέση με τα πρόσφατα γεγονότα; Χρόνια Πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Για συνέχισε λίγο τη σκέψη σου να καταλάβω που το πας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ε! Πού το πάω Ιωάννη μου... Με απασχολούν τα πρόσφατα γεγονότα. Σκέφτομαι ότι τα παιδιά στην ηλικία του Αλέξη αναζητούν την Ιδέα για να ανδρωθούν- η Ιδέα αντιπροσωπεύει μεταφορικά, σαν έννοια τον Πατέρα πάντα- και συνδέω αυτή την ανάγκη του παιδιού με την στάση του κράτους. Το αποτέλεσμα είναι ανατριχιαστικό. Γιατί το παιδί πέφτει νεκρό από σφαίρα "φρουρού"! Τι φρουρεί ο φρουρός εκτός ακριβώς από την Ιδέα; Εκτός αν φρουρεί άλλα πράγματα. Αυτά φρουρεί βέβαια οπότε δίκαια ξέσπασε η οργή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. "Να το πω διαφορετικά:Ακούγεται πως ο Πατέρας της φιλοσοφίας είναι ο ελεύθερος χρόνος. Ακόμα ακούγεται πως η γλώσσα είναι η Μητέρα. Γλώσσα και ελεύθερος χρόνος είναι οι κηδεμόνες μας.

  Τα παιδιά στα σχολεία, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι φοιτητές και όλοι οι άνθρωποι αναζητούν επειγόντως τους κηδεμόνες τους…"

  To είχα γράψει στις 20 Σεπτεμβρίου 2006.


  "Για να μην σας τα πολυλογώ η νεαρή δείχνει ένα απίστευτο θράσος. Μιλάει άσχημα στον παππού που φαίνεται σαστισμένος. Πάνε χρόνια που έχει καταργηθεί ο σεβασμός στους μεγαλύτερους και αυτό γιατί πια άρχισαν να ομογενοποιούνται οι ηλικίες(Πρόσφατα, ψυχολόγοι και εκπαιδευτικοί έβγαλαν κραυγές αγωνίας για την παιδική ηλικία που χάνεται)! Όλο και περισσότερο τα παιδιά, μέσα από μιμήσεις, συμπεριφέρονται όπως και οι ενήλικες. Στον ΠΕΙΡΑΣΜΟ ΤΟΥ ΗΡΟΣΤΡΑΤΟΥ ο Βασίλης Καραποστόλης το λέει καλύτερα: «οι νέοι γερνούν πρόωρα ώστε να μπορούν να νεάζουν οι γέροι».

  Η δεσποινιδούλα, λοιπόν, καταργεί τα ηλικιακά όρια και δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να γνωρίζει τον Καραποστόλη και τα λόγια του! Είμαι σίγουρος, όμως, πως γνωρίζει πολύ καλά αυτά που λέει το σύμβολο της χειραφετημένης γυναίκας, η Βάνα Μπάρμπα. Αυτή λοιπόν έχει πει πριν χρόνια(όταν διατηρούσε την σιλουέτα της!) πως δεν υπάρχουν άντρες! Αν την ρωτούσες βέβαια τι εννοούσε θα εισέπραττες έναν γλωσσοδέτη!

  Τα χρόνια πέρασαν και γενιές γυναικών γαλουχήθηκαν με το απόφθεγμα της Βάνα Μπάρμπα! Oι νέες κοπέλες ξεχύθηκαν και άρχισαν να αυθαδιάζουν και να μιμούνται ανδρικές συμπεριφορές! Αφού οι άντρες ήταν εξαφανισμένοι, αυτές θα αναλάμβαναν την υπεραναπλήρωση τους. Θα γίνονταν πιο επιθετικές και από τους άντρες! Θα έπρεπε να βρίζουν ελεύθερα ,να καπνίζουν, να διατυμπανίζουν πως τους άντρες τους αλλάζουν σαν τα παντελόνια( γιατί, χάθηκαν οι φουστίτσες;) και γενικά να προσπαθούν να είναι πιο κοντά σε ανδρικά πρότυπα. Έτσι εννοούσαν την ανεξαρτησία τους. Αυτήν έπρεπε να την βιώνουν στον υπερθετικό βαθμό!

  Τέτοιας εσοδείας είναι και η κοπέλα για την οποία μιλάμε. Βγαίνει στην γύρα και προσπαθεί να συντρίψει οτιδήποτε εκπροσωπεί την πατρική εξουσία. Κάθε υποκατάστατο αυτής της εξουσίας θα πρέπει να υποστεί τον εξευτελισμό και την συντριβή από μέρους της."

  Αυτό το έγραψα στις 15 Σεπτεμβρίου 2006.

  Βοηθάω λίγο τη συζήτηση;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Μάλλον προσθέτεις μια άλλη παράμετρο στο θέμα της άνδρωσης των εφήβων:)

  Εθεσα τη δολοφονία του Αλέξη σαν τραγική κατάληξη της προσπάθειάς του να ανδρωθεί. Αν ένας έφηβος βγαίνει στη γύρα για να δοκιμάσει πόσο πιάνει μπροστά στην εξουσία - η Πολιτεία είναι άλλη μορφή πατρικής εξουσίας σε αυτή την ηλικία- και εισπράττει μια σφαίρα τότε οι κρατούντες πρέπει να πάνε να πνιγούν, όχι απλά να παραιτηθούν.
  Εσύ τώρα προσθέτεις και το θέμα της αλλαγής ως και αντιστροφής των φύλων και τις επιπτώσεις που έχει αυτό στους νεαρούς εφήβους. Δεν θα συμφωνήσω στο εξής. Το πρότυπο των κοριτσιών δεν είναι η Βάνα Μπάρμπα. Τις αδικείς. Υπάρχουν εκατοντάδες βιβλία πολύ αξιόλογων ανθρώπων που αναλύουν το θέμα των ρόλων, των φύλων, των συμπεριφορών κλπ. Διαβάζονται από τα σημερινά κορίτσια.Αλλά δεν είναι αυτό η αιτία. Οι λόγοι που η γυναίκα έχει αλλάξει είναι οικονομικοί. Επρεπε να γίνει αυτό και το έκαναν. Οι κοινωνικές συνέπειες δεν ενδιέφεραν.

  Ομως επειδή έχω συζητήσει, νομίζω τα φύλα είναι κατασκευή. Μαθαίνεις να είσαι άνδρας. Μαθαίνεις να είσαι γυναίκα. Υπάρχει μια κατασκευή γύρω από το φύλο. Αν δεν υπήρχε αυτή η κατασκευή που είναι βρομερή και τρισάθλια στο καπιταλιστικό σύστημα, θα λειτουργούσαν τα αρχέτυπα και δεν θα υπήρχε το πρόβλημα της άνδρωσης στα αγόρια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 
...ευχαριστώ για τον χρόνο σου.