Κυριακή, Νοεμβρίου 16, 2008

Ενα πορτοκαλί καπέλο.


Δεν μιλώ με τους ανθρώπους στο Μετρό αλλά χθες μίλησα στην γυναίκα με το πορτοκαλί καπέλο. Το μετρό είναι γρήγορο και αδιάφορο πια. Είναι πολύ καθαρό, μού δίνει την ικανοποίηση ότι λειτουργεί με ακρίβεια σαν να είναι ο καθρέπτης του συστήματος, όμως είναι μια ψευδαίσθηση γιατί μόλις βγεις από τα έγκατα της γης, η πόλις έχει αδυναμίες. Είναι ένας εικονικός κόσμος που σου δημιουργεί όσο είσαι στις αποβάθρες του ένα συναίσθημα ίδιο με εκείνο των virtual παιγνιδιών.

Το πορτοκαλί καπέλο με αφύπνησε. Η γυναίκα δεν το φορούσε στο κεφάλι, το κρατούσε στο χέρι. Μου φάνηκε σαν ξόρκι ενάντια στην μουντάδα της αποβάθρας. Είχε γεμίσει χρώματα καφετιά, γκρίζα και μαύρο με την πρώτη ψύχρα του χειμώνα.

Εαν ένας άνθρωπος φορά πάνινο πορτοκαλί καπέλο μέσα στη γενική καταχνιά πρέπει να του μιλήσεις. Εάν δεν το φορά και το κρατά έτσι διστακτικά στο χέρι πρέπει να μιλήσεις σε δυο ανθρώπους. Στον άνθρωπο που το φόρεσε το πρωί μπροστά στον καθρέπτη του και στον άνθρωπο που το έβγαλε όταν ήλθε σε επαφή με την πόλη.

Πολύ ωραίο καπέλο, είπα. Είναι μια νότα φαντασίας μέσα στην καταχνιά της αποβάθρας. Με κοίταξε με φανερή έκπληξη και το πρόσωπό της έβαψε από ευχαρίστηση. Το καπέλο έγινε αυγουστιάτικο φεγγάρι. Ταξιδέψαμε αμίλητες δίπλα- δίπλα όταν ήλθε ο συρμός. Το βαγόνι γέμισε από άσκεπους ανθρώπους.
Εξ άλλου τι άλλο έμενε να πούμε;
Χαθήκαμε στις σκάλες.

7 σχόλια:

 1. Το να μιλάμε σε ξένους ανθρώπους, το να τους πούμε κάτι όμορφο( αν και η πόλη μας αποτρέπει από αυτό), δεν είναι κακό. Η ιστορία σου μου θυμισε μια δική μου προσφατη ιστορία όπως και ένα παρόμοιο περιστατικό που περιγράφει ο Λέο Μπουσκάλια (και στο οποιο επισης έχω αναφερθεί, παλαιοτερα)
  Θεωρω πως είμαστε πολύ τσιγκούνηδες στον καλό το λόγο, όχι από πρόθεση, αλλα μαλλον από φόβο, συνήθεια, αδιαφορία.
  Τουλάχιστον στο περιβάλλον που κινουμαι και όπου δε φοβαμαι την παρεξηγηση, θεωρω χρέος μου να τονιζω ό,τι όμορφο βλέπω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Στις μεγάλες πολιτείες χάνεται η πραγματική επαφή των ανθρώπων. Μετακινούνται οργανικά, σαν το πλαγκτόν στους ωκεανούς, δίχως να διακρίνουν ο ένας τη μοναδικότητα του άλλου. Ο τρόπος της σύγχρονης ζωής καθιστά τις μικρές λεπτομέρειες αόρατες στα μάτια των περισσοτέρων. Για να σταθούμε και να δούμε τις ιδιαιτερότητες των άλλων, πρέπει συνειδητά να απαγκιστρωθούμε από τις δικές μας συνήθειες και τρόπους συμπεριφοράς, αιφνιδιάζοντας έτσι όχι μόνο τους άλλους αλλά και τον εαυτό μας. Το πορτοκαλί καπέλο είναι σαν ένα πολύχρωμο κομμάτι γυαλί ανάμεσα στα βότσαλα της παραλίας - όσο τρέχεις χωρίς να γονατίσεις δεν πρόκειται να το δεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Violet, δεν ήθελα να πω κάτι όμορφο στη γυναίκα, ένα καλό λόγο, δεν ήταν εκεί ο δισταγμός, γιατί πολλά όμορφα πράγματα βλέπω να φορούν οι άνθρωποι αλλά δεν θέλω να τους πω τίποτα. Το πορτοκαλί καπέλο όμως ξέφευγε από το απλώς "όμορφο". Είχε και λίγη τόλμη μέσα. Λίγη. Αν ήταν μια νέα κοπέλα που φορούσε παραμάνες στ αυτιά δεν θα μου έκανε εντύπωση.

  Ομως ήταν μια μεσήλικη γυναίκα της γενιάς μου. Το κρατούσε σαν τρόπαιο μιας μικρής εσωτερικής επανάστασης ή σαν ενθύμιο μιας βιαιότερης νεανικής της οποίας έφερε ακόμα τα ίχνη, κάπως ξεθυμασμένης αλλά ζωντανής ακόμα. Μου ήταν αδύνατο να μην της μιλήσω γιατί ταυτίστηκα μαζί της. Μετά σκέφτηκα ότι όλα αυτά είναι μικροαστικά κόλπα και για μένα και για κείνη αλλά εντάξει, η πρώτη αντίδραση ήταν αυτή και την δέχομαι όπως είναι.

  Λύσιππε, δεν κάνω τίποτα άλλο από το να παρατηρώ τις ιδιαιτερότητες των άλλων όταν μετακινουμαι αλλά το πορτοκαλί καπέλο με περίμενε εκεί να με δει, όχι να το δω.Μου την είχε κοντολογίς "φυλαγμένη"...:)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Και τι χρώμα ήταν τα μαλιά?
  Πόσο βαθειές οι πληγές στα μάτια?
  Τα χέρια?εκτός από το πορτοκαλί καπέλο μπορούσαν να κρατήσουν λουλούδια και πουλιά?
  Να παρατηρείτε,να παρατηρείτε και να γράφετε...
  Καλή σας μέρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ευχαριστώ Δρομάκι και μη μασάς!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Κι εσύ Δοκιμαστικό μη μασάς! Μη χάνεσαι. Ανακουφίζει η απλότητα και η αμεσότητά σου. Χαιρετισμούς απο τον Πύραυλο των Υπογείων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 
...ευχαριστώ για τον χρόνο σου.